Kiedy siać rzeżuchę na Wielkanoc Wielkanoc 21 marca 201820 marca 20180 Do Wielkanocy coraz bliżej. Sprawdź kiedy siać rzeżuchę, aby cieszyć się nią w Święta. Skorzystaj również z paru porad na ozdobne wykorzystanie rzeżuchy. Kiedy siać rzeżuchę? Aby rzeżucha wyrosła nam na Wielkanoc, należy ją wysiać około 5-6 dni przed Świętami. Tyle czasu potrzebują nasiona na wykiełkowanie a kiełki aby odpowiednio wyrosnąć. Jak uprawiać rzeżuchę? Do uprawy potrzebne będą: wata lub lignina pojemnik, np. płaski talerzyk woda rzeżucha – oczywiście 🙂 Na dno naszego pojemnika wkładamy watę lub ligninę, którą zwilżamy (woda nie powinna stać w pojemniku). Na tak przygotowane podłoże siejemy rzeżuchę – rozsypujemy ją dosyć gęsto, równomiernie na całej powierzchni pojemnika. Po tej czynności podlewamy nasiona spryskiwaczem, aby te się nie przemieszczały. Pojemnik z nasionami stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu. Należy pamiętać o zachowaniu wilgotnego podłoża – najlepiej podlewać rzeżuchę codziennie, na przykład spryskiwaczem. Rzeżucha nie lubi suszy! Pierwsze kiełki pojawią się po ok. 2 dniach. Rzeżucha urośnie do ok. 5 cm po 5-6 dniach od posiania. Jak wykorzystać rzeżuchę jako ozdobę? Standardowo można jej użyć jako zielonej „łączki” na naszym stole wielkanocnym. Można też posiać ją w bardziej niestandardowy sposób, na przykład: w połówce skorupki po jajku, w słoiku, filiżance lub kieliszku. Wszędzie tam, gdzie rzeżucha będzie miała odpowiednie warunki do wzrostu, czyli wilgoć, słońce i ciepło.oraz podłoże. W słoiku możemy wykorzystać ziemie kwiatową zamiast waty – będzie to bardziej naturalnie wyglądało. Poniżej kilka przykładów: Rzeżucha w skorupce po jajku wygląda bardzo atrakcyjnie a ozdoba jest łatwa do wykonaniaŹródło: http://www.kadinika.com/ Rzeżucha w filiżance tworzy ciekawą aranżacjeŹródło: pinterest.com W słoiku zamiast waty możemy wykorzystać ziemię do posiania rzeżuchy Źródło: https://freshideen.com/ostern/ostern-2014-coole-osterdeko.html Ponadto rzeżucha jest nie tylko ładną ozdobą na Wielkanoc, ale również źródłem wielu witamin! Warto wiec uprawiać ją nie tylko na Wielkanoc, ale również w ciągu całego roku, szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin. Jej uprawa jest przecież banalnie prosta i nie wymaga dużej ilości miejsca.